Kalite & Sertifikalar
Robentex sistemlerinin tasarım, imalat ve devreye alma süreçlerinde esas aldığı kalite, kaynak ve makine güvenliği standartları.
Belgeler talep üzerine paylaşılır
Robotik kaynak sistemleri hem bir makine hem de bir kaynak prosesidir. Bu nedenle kalite çerçevemiz iki ayrı eksende kurulur: makinenin güvenliği ve uygunluğu ile kaynağın metalurjik kalitesi. Aşağıda bu iki eksende esas aldığımız standartlar ve süreçler yer alır.
1.CE Uygunluğu ve Makine Güvenliği
Teslim edilen her sistem, makine emniyeti gereklilikleri gözetilerek tasarlanır ve uygunluk beyanı ile birlikte teslim edilir. Uygunluk beyanı; sistemin kapsamını, uygulanan standartları ve teknik dosyanın dayanağını tanımlar.
Tasarım aşamasında risk değerlendirmesi, sistemin yerleşimi ve operatör etkileşimi üzerinden yürütülür: erişim noktaları, sıkışma ve ezilme riskleri, ark ışını ve duman, hareketli eksenlerin durdurma mesafeleri ve acil durdurma zinciri ayrı ayrı ele alınır.
1.1.Referans Alınan Güvenlik Standartları
- EN ISO 12100: makine güvenliği genel tasarım ilkeleri ve risk değerlendirmesi
- EN ISO 10218: endüstriyel robotlar ve robot sistemleri için güvenlik gereklilikleri
- Koruyucu donanım, güvenlik devresi ve durdurma kategorilerinin sistem kapsamına göre seçimi
2.Kaynak Kalite Yönetimi
Kaynak, sonradan tam olarak denetlenemeyen bir "özel proses"tir; bu nedenle kalite kaynağın kendisinde değil, prosesin kurgusunda güvence altına alınır. Robentex bu nedenle kaynak mühendisliğini otomasyon tasarımından ayırmaz.
2.1.Proses Dokümantasyonu
- Parça ve birleşim analizinden yola çıkarak kaynak prosedürünün belirlenmesi
- WPS (kaynak prosedürü şartnamesi) hazırlanması ve robot programına aktarılması
- WPQR (prosedür onay kaydı) ile prosedürün doğrulanması
- Numune kaynak testi ve gerekli hâllerde tahribatlı/tahribatsız muayene
2.2.Referans Alınan Kaynak Standartları
- EN ISO 3834: ergitme kaynağı için kalite gereklilikleri; kaynak yönetim sisteminin çerçevesini oluşturur
- İlgili proje kapsamına göre ürün ve uygulama standartları
3.Kalite Yönetim Sistemi
Tasarım, satın alma, imalat, devreye alma ve satış sonrası servis süreçleri tanımlı bir kalite yönetim sistemi çerçevesinde yürütülür. ISO 9001 bu sistemin referansıdır; süreç girdileri, kayıtlar ve düzeltici faaliyetler bu çerçevede tutulur.
4.Personel Yetkinliği
Kaynak kalitesi, sistemin yanında onu kuran ve doğrulayan kişilere bağlıdır.
- Kaynak mühendisliği süreçleri IWE / IWT yetkinliğine sahip personel gözetiminde yürütülür
- Kaynakçı yetkinlikleri, uygulanan proses ve malzeme grubuna göre değerlendirilir
- Devreye alma sonrası operatör ve bakım personeli eğitimi proje kapsamına dahildir
5.Belgelerin Paylaşımı
Sisteme ve projeye özel belgeler (uygunluk beyanı, teknik dosya özeti, kaynak prosedürleri ve personel belgeleri) proje kapsamında teslim edilir.
Şirketimize ait güncel belgelerin kopyalarını talep etmek için iletişim sayfasındaki kanallardan bize ulaşabilirsiniz. Bu sayfa, belgeler tarafımıza iletildiğinde indirilebilir PDF bağlantılarıyla güncellenecektir.